Voedingsindustrie

Het risico van verpakken onder beschermende atmosferen

Ter voorkoming van bederf door invloed van zuurstof wordt in de voedingsindustrie verpakt onder beschermde atmosfeer. De omgevingslucht O2 (zuurstof) wordt vervangen door bijvoorbeeld CO2 (koolstofdioxide), N2 (stikstof) of andere gasmengsels. Deze gassen kunnen een gevaar vormen voor mens en milieu wanneer ze ongecontroleerd ontsnappen.

CO2 remt de de ontwikkeling van bacteriën, schimmels enz. af. Koolzuurgas is niet giftig, we ademen het continue in en uit en het zit in o.a. veel frisdranken en bier. Bij te hoge concentraties koolzuurgas in de lucht kan er echter wel een verstikkende werking optreden. Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5% CO2) kunnen hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Bij slechts 1,5% koolzuurgas in de lucht voelen we ons al niet echt lekker meer. Bij 3% treed duizeligheid op, horen we niet goed meer en nemen we gevaarlijke omstandigheden niet meer waar.

N2 heeft een stabiliserende rol in de verpakking; behoud van volume en bescherming tijdens transport. Stikstof is net zoals CO2 een zuurstofverdringend gas en kan dus bij hoge concentraties verstikkend werken. N2 is een inert gas en niet detecteerbaar. Daarom wordt O2 ( zuurstof) als tegenhanger gemeten.

O2: in bepaalde toepassingen is het wenselijk om wél (hoge concentraties) zuurstof te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het behoud van de rode kleur van vlees, het ademen van groente en fruit en het tegengaan van groei van bacteriën bij vis. Te hoge concentraties kunnen echter slecht zijn voor de gezondheid.

Specialist in gasdetectie

Steuma Instruments heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van detectie van gassen. Wij zetten onze expertise graag in voor het samenstellen van een optimaal detectiesysteem voor uw verpakkingslijn.

N.B. Door preventief en planmatig onderhoud van uw gasdetectiesysteem blijven de onderhoudskosten laag. Zo zijn de veiligheid van uw personeel en de continuïteit van uw bedrijfsproces goed gewaarborgd.

Referenties: